Jeigu sergate, įvairios sriubos tikrai gali padėti pasijusti geriau, o kartu tai gal bus vienintelis maistas, kurį išvis norėsis valgyti.
Kodėl sergant nesinori valgyti?
Esame įpratę, kad ligonius bandome kaip nors pamaitinti, tą darome iš visų jėgų, nes atrodo, kad tai vienintelis būdas jiems pasistiprinti. O jie juk serga, jie silpni, jiems reikia jėgų, o jų gauti padeda maistas… Tačiau iš tikrųjų toks dalykas gali būti labai klaidingas. Neseniai japonų mokslininkas įrodė, kad badaujančių ląstelių viduje vyksta ypatingas procesas – autofagija. Jos metu ląstelės savyje pradeda remontą ir jos tada sveiksta, regeneruojasi. Kai kurie žmonės tokią mitybą propaguoja tiesiog dėl sveikata ir gero svorio sumetimų, kuomet valgo tik 2 kartus per parą, kitu metu badauja. Badavimas yra sveika, ir tas pastebėtina jau anksčiau, tačiau tik dabar įrodyta, kodėl. Pažvelkite į gyvūnus: kad jie serga, atpažįstame iš to, jog nevalgo. Paskui jie pasveiksta ir vėl ima valgyti. Taigi, žmogaus organizmui, kuris serga, leisite pasveikti, jeigu žmogus nevalgys. Gamta žino, ką daro. Apetitas dingsta tam, kad organizmas galėtų valytis. Todėl valgyti reikia ir galima nedaug, ir tik labai lengvą maistą. Pavyzdžiui – dubenėlį sriubos.
Kodėl sriubas visgi suvalgysite?
Kodėl būtent sriuba tikrai tiktų sergant? Visų pirma, sergant mums netinka šaltas maistas, jo nesinori, kai kūno temperatūra aukšta. Taigi, sriuba yra karšta, jeigu tai ne šaltibarščiai. Antra – tai skystis, o sergant mums norisi ir reikia skysčių. Galiausiai – tai lengvas maistas, neapkrausime savęs ilgu ir sudėtingu virškinimu. Taigi, viskas taip, kaip ir turėtų būti. Dėl to būtent apie sriubą mes ir imame pasvajoti, kai prasideda gripas ar peršalimas. Atrodo – ot norėtųsi karštos skanios sriubos… Taigi, dar kartą sakome – gamta žino, ką daro, todėl ir maistas pageidaujamas toks, kokio iš tiesų mums tuo metu reikia.
Kokias sriubas valgyti
Karštas, mėgstamas, skanias, maistingas. Jeigu yra intencija pavalgyti kažkaip stipriau – gerai yra sriubos su pupelėmis ir mėsa. Tuomet gausite visko, ko tikrai reikia organizmui. Tačiau tokios sriubos nepadauginkite. Jeigu apetito visai nėra, tada tinka lengva kopūstų, burokėlių sriuba. Didžiausi ligoniai valgo išvis tik sultinį su ryžiais ir vištienos trupiniais. Ir ten yra daug skysčio. Labai svarbu, kad tiesiog sriuba būtų tokia, kokią ligonis tikrai mėgsta, tuomet jam ir lįs ji daug lengviau. Skanaus.